MIKULÁSVIRÁG

Hogyan marad szép a mikulásvirágunk!

A mikulásvirág Közép-Amerikából pontosabban Mexikóból származik. Jóval az első felfedezők érkezése előtt az őslakos aztékok a tisztaság jelképeként termesztették.  A vörös felleveleiből festéket készítettek.

Európába az 1920-as években ismerték meg. Az 1960-as években szinte csak  vágott virágként használták, manapság kizárólag cserepes növényként termesztik.

Tovább...

Egy növény több mint 50 féle változat ez a Tűzgyöngyvirág!

A tűzgyöngyvirág, vagy más néven tűzeső egy késő tavasszal, kora nyáron virágzó főként a levelével díszítő évelő. Napos és félárnyékos helyen lévő sziklakertekbe, évelőágyásokba, szegélyekbe bátran ültethetjük. Évek alatt több mint 50 féle változatát nemesítették ki amelyek nagy változatosságot mutatnak levélforma, levélszín mind mintázat alapján. Karéjos levelei lehetnek bordók, vörösek, bronzosak, zöldek, sárgák, narancssárgák, sárgászöldek. Apró rózsaszín, fehér vagy piros virágai vékony száron laza bugába tömörülve nyílnak.

Tovább...

Egy újabb városi klímát jól tűrő virágzó cserje a Rózsalonc.

A ma bemutatásra kerülő növényünk Kelet-Ázsiából származik. A Rózsalonc (Weigela) nagyon jól bírja a városi klímát. Szoliter növényként, vagy kisebb csoportokba ültetve jól mutatnak a zöld gyepen. Levelei üde zöldek, de már vannak bordó, tarka, vagy fehér szegéllyel ellátott fajták is. Fő virágzása május-júniusban van ekkor nyílnak a tölcsér, vagy harang alakú virágai. Ekkor teljesen beborítják az 1-1,5 m magas cserjét a rózsaszín, piros, fehér virágok. Augusztusban kisebb intenzitással hoz másodszor is virágokat. Vesszői kezdetben felfelé törőek, később lefelé hajlóak.

Tovább...

Illatos Nyáriorgona

A ma bemutatásra kerülő növényünk ideális választás lehet azoknak, akik viszonylag gyorsan szeretnék virágba borítani kertjük egy részét. Az illatos nyáriorgona képes egy szezon alatt akár 1,5-2 métert is nőni. Népszerűségét főleg annak köszönheti, hogy akkor virágzik amikor a legtöbb cserje már elvirágzott. Virágzása júliustól októberig tart. Külön érdekessége, hogy imádják a pillangók, ez különösen napsütéses őszi napokon nyújt szép látványt. Kifejezetten napfény igényes, nagy, dús bokorrá fejlődik, ha tavasszal megfelelően metsszük vissza.

Tovább...

Fagyérzékeny növényeink teleltetése

A  teraszról a lakásba kerülő növények nehéz napokat élnek a tél utolsó heteiben. Kártevők , kórokozók sora dézsmálja a tél során legyengült, stresszes növényeket. De mindenre van megoldás, csak egy kicsit meg kell értenünk hogyan működnek ezek a  nyáron oly hálás társaink.

Tovább...
Levendula mező

Levenduláról röviden

A legismertebb fajtája a francia levendula (Lavandula angusztifolia). Ennek a fajtának a legértékesebb az aromája. Mediterrán növény de hazánkban jól alkalmazkodott az éghajlathoz, így a telet is könnyedén átvészeli. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm. Egy kifejlett bokor átmérője 80-100 cm. A levendula tövei nagyon sokáig akár 40-50 évig is elélnek. Virágzása június elejétől július végéig is eltart, a nyárutón aratástól függően még van egy másodvirágzása. A levendulát ültetés után, amíg a tövek meg nem erednek, hetente egy-két alkalommal öntözzük meg.

Tovább...

A szép gyep titkai! 2.rész

Az előző cikkünket az öntözés fontosságával zártuk le. Néhány gondolat ereéig még vissza fogunk térni a növényvédelmi résznél, de elfelejtettük megemlíteni a talaj előkészítés fontosságát. Gyepszőnyeget és fűmagot is jól előkészített, gyommentes egyenes talajra érdemes rakni. Sok bosszúságtól és későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ha vakond hálót is terítünk a területre.

Tovább...
Gondozott gyep

A szép gyep titkai! 1 rész.

"Csak az a szép zöld gyep az fog nekem hiányozni. A gyep."

 

Ki ne ismerné ezt az örökbecsű mondást, hiszen minden kertszerető ember erre vágyik. Néhány tippel szeretnénk segíteni abban, hogy elérjük ezt az áhított célt.

Tovább...
Levéltetű fertőzés leanderen

Nem szeretem állatok, betegségek! 1.rész Levéltetvek

Elindítunk egy sorozatot az úgynevezett nem szeretem állatokról, betegségekről. Ezekben a cikkekben ne számítsunk szép képekre növényekről, kertekről, de ez is hozzá tartozik egy kertészkedő életéhez. Ha időben észrevesszük az árulkodó jeleket, tüneteket hatékonyabban és gyorsabban tudunk fellépni a kár- és kórokozókkal szemben.

Az első részben az egyik leggyakoribb kártevővel foglalkozunk amelynek számtalan változata károsíthatja növényeinket. Ez a kártevő a levéltetű.

Tovább...
Atkafertőzés szőlőn

Meleg párás időben támadnak az atkák!

A mostani meleg , párás időjárás kedvez a kártevők gyors és tömeges elszaporodásának. Takácsatka fertőzést legkönnyebben úgy ismerhetjük fel, hogy a levelek érhálózata zöld marad a többi része el kezd sárgulni. Súlyos fertőzés esetén a levelek teljesen elszáradhatnak. A fertőzést az különbözteti meg a vízhiányos száradástól, hogy a leveleken, virágokon finom pókháló jelenik meg melyben apró peték vannak. A kártevők nem csak szívogatásukkal okoznak jelentős kárt, hanem a vírusátvivő szerepük is jelentős.

Tovább...

Oldalak